Zpěváček 2011


Zpěváček 2011 Velké Losiny

     Březen a duben byly pro více než tisíc dětských zpěváků z celé republiky obdobím zkoušek, napětí a nadějí. Probíhala regionální kola celostátní soutěže dětí ve zpěvu lidových písní, která organizovala regionální folklorní sdružení. Tak tomu bylo i v jižních Čechách, kde soutěž Jihočeský zpěváček 2011 proběhla 26.března 2011 v přívětivém prostředí hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí.

     V letošním roce měl opět po roční pauze svého zástupce v soutěži i soubor Doudleban. Zdenička Řehoutová v letošním roce oslaví své 10. narozeniny a byla jednou z nejmladších účastníků. Ale jak zhodnotila odborná porota - byla nejlepší a postoupila do XVII. ročníku soutěže Zpěváček 2011, která se konala ve Velkých Losinách 13. - 15. května 2011. Už jsem se několikrát připravovala, že se na tuto soutěž pojedu podívat ale vždy bylo něco důležitějšího. Tentokrát musely všechny ostatní aktivity stranou - prostě u toho chci být, když mám svoje "želízko v ohni".

     V pátek jsme se v poklidu ubytovali a seznamovali se s prostředím nejen hotelu, ale i lázní, kde se ve velkém sále konal koncert BROLNu. A v sobotu v 10. hodin nervozita dosáhla vrcholu - boj o nejlepší zpěváčky začal. 48 zúčastněných, kteří již dříve zvítězili v krajských kolech, nám zazpívalo 2 písně z oblasti, ze které pocházejí. Jedna píseň byla bez doprovodu a druhá s doprovodem kapely. Boj o přízeň poroty, který byl veden v přátelském duchu, trval až do pozdních odpoledních hodin. Pak už se nedalo dělat nic jiného než čekat na večerní verdikt porotců. Ve 21:00 už bylo rozhodnuto a my se dozvěděli jména dvaceti postupujících do finále a potenciálních vítězů. A Zdenička je mezi nimi. Což už je samo o sobě velký úspěch. Z 20 postupujících je 16 moravských zpěváčků a pouze 4 čeští.

     A v neděli od 14 hodin vypuklo velké finále. Odborná porota vedená nestorem tuzemské folklorní scény Janem Rokytou hodnotila hlasové dispozice soutěžících, intonační čistotu, zvládnutí regionálního stylu, projev a schopnost spolupráce s doprovodnou hudbou. I když kritéria byla jednoznačná, přesto ani letos neměli porotci snadné rozhodování.

     Do závěrečného kola ve Velkých Losinách se už po léta dostávají zpěváčci s vynikajícím hlasovým fondem a pěveckými zkušenostmi ze souborů a sborů. Tento fakt potvrdila rovněž řada ocenění "mimo pořadí" - Cena místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Zdeňka Škromacha, Cena generálního ředitele HZS ČR Miroslava Štěpána, Cena hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka, Cena starosty obce Velké Losiny Roberta Pfeffera a Cena generálního ředitele ROYAL SPA Antonína Plachého.

     A Zdenička nám udělala obrovskou radost, nejenom že si vyzpívala Cenu hejtmana Olomouckého kraje Martina Tesaříka, ale získala i prestižní putovní Cenu Jaroslava Juráška udělovanou Folklorním sdružením ČR za výjimečný interpretační výkon. V letošním ročníku zpívala písničky Až me svět omrzí a Borovanské zvony a již cestou domů vymýšlela, jaké doudlebské písničky si připraví pro další ročník Zpěváčka. A já už se moc těším, že se i příští rok společně se Zdeničkou do Velkých Losin podívám.

Mirka Dürnfelderová, Doudleban