Folklorní ples Strážkovice 26.3.2010   

DENÍK ČESKOBUDĚJOVICKO čtvrtek 1.4.2010
O pátém folklorním bálu souborů Českobudějovicka ve Strážkovicích
V pátek, dne 26. března 2010, proběhl velmi úspěšně ve strážkovické Hospodě Na Návsi pátý folklorní bál souborů Českobudějovicka.

Zaplněný společenský sál mohl sledovat, jak se v 19.30 hodin rozjíždí pozvolna program a zábava na již pomalu tradiční akci. O rozjezd samotný se postarala úvodním vystoupením dechová hudba Samsonka. Po oficiálním zahájení s přípitkem všech vedoucích souborů, vedoucího dechovky a hospodského pana Jiřího Vretose - mohli návštěvníci na vlastní oči spatřit, jak více než 40 tanečníků a tanečnic účastnících se souborů zvládlo po společném nácviku secvičit tanec Minety tanec s nádechem staročeského rytmu a melodie - předvedený tanečníky a tanečnicemi oděnými do doudlebských a kozáckých krojů.

A hned nato se představili svým kolegů z ostatních souborů a návštěvníkům plesu hostitelé - Furiant - soubor lidových písní a tanců České Budějovice. Jako první host dostalo příležitost ukázat se v programu Doudlebské folklorní sdružení Soumrak (adresou nyní v Krníně). Charakteristikou tohoto souboru bylo, a to i při vystoupení samotném, mládí a radost. Radost má ve svém názvu také další programový účastník - Folklorní soubor Radost, jehož zřizovatelem je "Baráčnická obec" v Kamenném Újezdě.


Dřeváky tanečníci Furiantu.
Foto: Vladimír Buldra, soubor lidových písní a tanců Furiant, České Budějovice


Pro něj bylo typické, že pomalu zaplnil celý taneční parket v sále, a také to, že krásné doudlebské kroje při svém vystoupení "zaměnil" za venkovské řemeslné oblečení včetně na nohou obutých dřeváků. Vystoupení se vyznačovalo originalitou tanců a velkým zastoupením pěvecké části souboru.

Jak se ukázalo v průběhu programu, tak měli pořadatelé plesu šťastnou ruku s dalším hostem, který měl vytvořený dostatečný prostor k tomu, aby vyzval účastníky plesu k tanci na parketu.O velice příjemné zpestření bálu se totiž postarala Mladá dudácká muzika ze Strakonic, zastupující krajovou oblast Prácheňska. Jejich písně vyzvaly k tanci nejeden neposedný pár nohou. Velmi krásné a působivé vystoupení.

Hostitelé v průběhu plesu přivítali milého a vzácného hosta - přímo z Rožnova pod Radhoštěm, přes krátkou zastávku v Praze v sídle sdružení přijel s partnerkou předseda Folklorního sdružení České republiky pan Zdeněk Pšenica, který se vyjádřil velmi pochvalně na adresu všech pořádajících a účastnících se souborů, o organizaci a úrovni plesu.

V dalším bodu programu vystoupil, příští rok slavící šedesáté narozeniny, Jihočeský soubor písní a tanců Úsvit z Českých Budějovic. A jako vždy vlastně nebylo možné čekat něco jiného, skvělým způsobem, jak jen to umí parta kolem Míry Stechera a dalších, doslova rozpumpovala přítomné a při vedla je do varu předvedením vlastního programu a výukou tanců všech přítomných s klasickou "židlovou" na závěr.

Posledním hostem programu byl Národopisný soubor Doudleban (mimochodem letos slavící 67 let od svého za ložení), který se zaměřuje na předvádění tzv. "klenotnicového" folkloru, tedy "folkloru o tom, jak se to dělalo před 100 a více lety". A jak bylo organizátory slíbeno, tak závěr první části plesu za pomoci hudebníků a zpěváků ostatních souborů vyplnila Doudlebská polka a zpěv, pro akci typické písně K Budějicům cesta….

On to vlastně ještě nebyl zcela závěr "folklorní" části, protože ten úplný si připravili hostitelé v povedené taškařici. Tanečníci souboru, mírně "přioděni" a "přeoděni", předvedli, v prostředí bouřlivého návalu smíchu, dívčí tanec Dřeváky po tom, co doslova vpadli v dřevácích také na parket. A svůj příspěvek do toho vnesla i Furiantská muzika svou parodií na "motivy" bavorského, německého či rakouského folkloru, prostě písně typické pro tyto regiony s vymyšleným českým textem… a se vším, co k tomu patří, tedy např. i s "jódlováním".

Druhou, společenskou část bálu vyplnila dechová hudba Samsonka. Lze jen konstatovat, že pořadatelé bálu vědí, "kam mají sáhnout". Tato kapela dokáže pobavit všechny přítomné a všechny věkové kategorie svým neotřelým a originálním způsobem.

A když bylo na hodinkách 02.30 hodin, vlastně již sobota, a když odjížděl směrem na České Budějovice sjednaný autobus s posledními účastníky a účinkujícími plesu, mohli si pořadatelé ze souboru Furiant oddechnout a narychlo akci zhodnotit - povedlo se to! Díky všem účinkujícím, kterých bylo více jak 170, a v krojích, a zejména příjemným účastníkům bálu.

VLADIMÍR BULDRA,
Č. Budějovice