JIHOČESKÉ DENÍKY BOHEMIA 30.7.2004 - mimořádná příloha   


Max Biaggi pomohl Doudlebům

Doudleby - Obec, složená ze dvou vesnic Doudleb a Straňan, usazená v meandru Malše, je kouzelné místo k bydlení. Pokud je řeka klidná. Když se ale zvedne, řádí a pustoší a jako suvenýr si odnese tu chatu, tu most.

     V roce 2002 povodeň kromě jiného zničila i lávku pro pěší a poškodila Čapkův most. S obnovou lávky pomohl nepřímo i motocyklový závodník Max Biaggi. Na šampionátu v Brně si totiž vylosoval mezi záplavami postiženými obcemi právě Doudeby. Tím, že zvítězil, získaly Doudleby peníze na opravu mostku, který dnes nese jeho jméno - Biaggiho lávka.
Nová lávka pro pěší nese jméno toho, kdo ji pomohl zaplatit - Lávka Maxe Biaggiho.

     Velká voda trápila Doudleby již od nepaměti. Když stoupla, byl problém dostat se ze Straňan do Doudleb, protože oba břehy spojovala jen dřevěná lávka pro pěší. A ta byla v tuto kritickou dobu odnesena. Proto místní občané v roce 1905 založili spolek, který si dal za úkol vybudovat kamenný most přes Malši. O to se nejvíce zasloužil František Miroslav Čapek z Českých Budějovic, po kterém byl most pojmenován. První vozy po něm přejely v dubnu 1929. Za oběť mu padly dvě lípy (jedna byla přesazena) a jeden dům.
     Povodně v roce 2002 ho zle poškodily. Bez darů, které přišly na účet obce, by ho nebylo možné vůbec opravit. Mezi odesílateli byly například vláda a obec Eschen v Lichtenštejnsku či rakouské velvyslanectví v České republice. Novým kabátem se tak mohl pochlubit 13. září 2003.
Tradiční masopustní mládenecká koleda se v Doudlebech pyšní vysokými klobouky s růžičkami a jalovcem.
     Povodně ale přinesly i pár příjemných věcí. Mezi ně patří například přátelství Doudleb v jižních Čechách a východočeských Doudleb nad Orlicí. Odtud totiž přispěchali v kritických chvílích na pomoc vojáci a hasiči.

     První písemná zmínka o Doudlebech pochází z roku 981 od kronikáře Kosmy. Ten popsal panství knížete Slavníka, jehož jižní hranice tvoří Chýnov, Doudleby a Netolice. Hradiště bylo nezávislé až do roku 995, kdy jej Přemyslovci po vyvraždění Slavníkovců připojili k Čechám.
     Doudleby se kromě bohaté historie mohou pyšnit i kulturními památkami zapsanými ve státním seznamu. Za návštěvu stojí kostel sv. Vincence s obrazem Madony Doudlebské a kaplí sv. Barbory. Z nově opraveného Čapkova mostu je vidět stavení ve stylu selského baroka. Z Doudleb také v roce 1868 putoval do Prahy kámen, který byl pod číslem 16 vsazen do základů Národního divadla.

Folklorní soubor Doudleban našel bohatou základnu l u mladší generace, a to nejenom místní.
     Doudlebsko, pojmenované po původních obyvatelích kmene Doudlebů, si dodnes uchovává lidové tradice a zvyky. V samotných Doudlebech dodnes funguje folklorní soubor Doudleban. Každoročně pořádá Doudlebský masopust, dožínky a další kulturní akce.
     Okolní lesy nabízejí vyžití turistům a houbařům. K Malši míří milovníci vodních radovánek a příznivci Petrova cechu. Krajem Doudlebska vede několik cykloturistických tras.
     Obci se daří udržet si i přes klesající počet dětí mateřskou i základní školu s jídelnou. K občanské vybavenosti patří i kulturní dům s hospodou a knihovnou a víceúčelová budova s obchodem a obecním úřadem. Sportovci mají k dispozici hřiště a v zimě lyžařský vlek a bruslení.


     Nezaměstnanost v obci činila k 30. červnu 2004 1,63 %. Přestože většina obyvatel dojíždí za prací do krajského města, někteří našli práci v zemědělském družstvu a u místních podnikatelů. Ti se zaměřili na strojařskou výrobu, prodej stavebnin či ubytování a stravování.

DOUDLEBY
Rozloha: 585,7 ha
Nadmořská výška: 410 m.n.m.
Počet obyvatel: 360
První písmena zpráva: v Kosmově kronice z roku 981
Sídlo pověřeného úřadu: České Budějovice
Poloha: Obec se nachází asi 10 km jižně od Českých Budějovic v meandru řeky Malše.
Obecní zastupitelstvo tvoří 7 neuvolněných členů, starostou je Josef Bohdal.



Na hlavní stránku