Časopis Folklor 11/2009   
Čí jsou dožínky? NAŠE!!!

Čí jsou dožínky? Naše!!! - Právě tohle prohlašují v roce 1999 všichni členové Národopisného souboru Doudleban, kteří navzdory deštivému počasí připravili tehdejší III. doudlebské dožínky ... O deset let později, druhou zářijovou neděli 2009 se situace opakuje - déšť opět nemilosrdně smáčí nádhernou krajinu jižních Čech v zlomyslné víře, že překazí XII. dožínky Doudlebanů. Marně, protože již ve staré doudlebské písničce se zpívá: "Už sme žito posekali, už sme ho i svázali, do stodol ho navozili, všechnu chasu sezvali."

     Dejme však slovo těm, kteří krásno dožínkovou tradici udržují i v době, kdy se obilí již neseká kosou a srpem a namáhavou práci chasy převzaly výkonné moderní stroje.

Mirka Dürnfelderová, Doudleban:
V tradičním termínu s tradičními partnery - Jihočeským folklorním sdružením, Obecním úřadem v Doudlebech a pod záštitou 1. Náměstka hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby uspořádal Národopisný soubor Doudleban další ročník Doudlebských dožínek. V letošním roce počasí zrovna moc folklorním akcím nepřálo. Problémům s počasím se nevyhnuly ani XII. doudlebské dožínky. Sice nepršelo, ale areál, ve kterém měl celý program proběhnout, byl z předcházejících dní promáčen a tak došlo na "mokrou" variantu, která bohužel celou akci velmi poškodila. Scházelo to nejdůležitější - diváci, kterých se právě vinou nestálého počasí sešlo poměrně málo.

     Celému programu předcházelo velmi příjemné setkání vedoucích souborů Doudleban, Libín, Duha, Javor, Kovářov, Pantla, Soběslavská chasa mladá a zástupců souboru Albrechtsberg z Rakouska se zástupci Obecního úřadu v Doudlebech v krásném prostředí hotelu Klor. S maličkým zpožděním vyrazil již tradičně ze statku od Bustů průvod všech účastníků. Tak, jak je již v Doudlebech tradicí, nescházely nazdobené vozy a koně ve slavnostních postrojích. Průvod prošel celou obcí a v kulturním domě mohl začít připravený program. V úvodu programu jsme si minutou ticha připomněli dlouholetou průvodkyní Doudlebskými dožínkami Marušku Kotrbovou, která bohužel tragicky zemřela. Její role se pro letošní rok ujal Petr Ošťádal, vedoucí souboru Pantla z Nákla, který celé odpoledne odmoderoval téměř profesionálně.



Průvod obcí
Již tradičně zahájil program domácí Doudleban s programem, který představil dožínky na Doudlebsku. Program uzavírala Soběslavská chasa mladá, která ukázala, jak se slaví dožínky na Blatech. Programy souborů byly všechny velmi pěkné, zatancované s chutí a mnohokrát přerušované potleskem diváků. Celé odpoledne proběhlo ve velmi příjemné atmosféře a nescházelo ani pravidelné "překvapení" kterým se vzájemně častují soubory Kovářovan a Doudleban. Již před lety tato tradice začala pytlem ovsa, aby doudlebský kůň dělal hopsa, pokračovala například "kompjůtrem" (dětské počitadlo), aby se Kovářovští dokázali spočítat nebo pravým Kovářovským kozlíkem. My jsme letos Kovářovským vzhledem k tomu, že je krize, přivezli "pouze" chléb (se zapečeným uzeným) a ve džbánu vodu (40%).

     Celé odpoledne rychle uteklo a už je tady čas na předání upomínek vedoum souborů a poděkování za krásné odpoledne. Poslední slovo patří starostovi Rytířovi, který zve na příští rok na další ročník Doudlebských dožínek. Se závěrečnou písničkou "Na rozloučení" přicházejí dudáci Láďa Chyňava a Ivan Fabián a společně s nimi zpívá celý sál. Po krátké přestávce začíná hrát k tanci i k poslechu kapela Panorama Quintet.

     Teprve dlouho po půlnoci, když muzikanti sbalili nástroje, si mohli pořadatelé oddechnout. Ale ne nadlouho. XII. doudlebské dožínky skončily a další ročník začínáme připravovat. A já se již teď těším na setkání 11. Září 2010 u nás, v Doudlebech.

Manželé Milan a Pavla Škochovi, Kovářovan:
Jihočeský folklorní soubor Kovářovan opět po roce navštívil na pozvání souboru Doudleban Doudlebské dožínky, které se uskutečnily v sobotu 12. září v obci Doudleby na Českobudějovicku.

     Nejprve se vedoucí všech pozvaných souborů sešli na slavnostním uvítání v hotelu Klor a následně začaly přípravy na průvod souborů i koňských potahů, který za doprovodu hudby a zpěvu vyrazil kolem půl druhé na cestu. Vzhledem ke špatnému počasí byl další program přesunut do sálu kulturního domu, kde se uskutečnila jednotlivá vystoupení. Diváci tak měli možnost shlédnout programy souborů Doudleban, Libín, Javor, moravského souboru Pantla, dále Soběslavské chasy mladé i Kovářovanu.

     Kovářovan samozřejmě nezapomněl dle tradice přivést žertovný dar a tak na jevišti za všeobecného veselí proběhlo jeho předávání. Tentokrát to byly pravé kovářovské koláče, jež - jak se zjistilo - "napadly při převozu myši". Krabici koláčů, tedy myší, nechtěl nikdo převzít, zejména děvčata se urputně bránila. Nakonec se ale dárek podařilo udat. A myši? Po otevření krabice se ale ukázalo, že to nebyly ty klasické šedivé a živé, nýbrž statické počítačové, s nimiž budou moci přátelé z Doudleb po jejich zapojení do PC rozvíjet své dovednosti.

     V závěru dne ještě Kovářovští s Doudlebany provedli "pietní akt" - samozřejmě jak jinak než v duchu recese - a položili kytici a věnec k pamětnímu kamenu (Kovářovan tento věnoval s pamětní deskou před dvěma lety) všem, kteří do důsledku plní "pitný" režim.

     Po večerním gulášku se tradičně rozvinula lidová zábava, při které se všichni dobře bavili a po půlnoci se Kovářovan rozloučil a vydal se na cestu k domovu. Členové kovářovského souboru se již těší, s jakou legrací přijede Doudleban do Kovářova v příštím roce na Jihočeský folklorní festival, jehož je také tradičním hostem.

Připravil: (red)
Foto: archiv Doudleban