Folklorní ples Plav 28.3.2009   
PLAV NA ČESKOBUDEJOVICKU
Folklorní plesy na způsob souborů DOUDLEBAN, FURIANT, RADOST, SOUMRAK a ÚSVIT
     Vážení členové folklorních souborů, příznivci folkloru na jihu Čech a v celé České republice,
       je tomu už pět let, kdy se pět jihočeských folklorních souborů rozhodlo pořádat pravidelně folklorní ples či bál.
     Letos to bylo již počtvrté, kdy se sešly soubory na folklorním plese, v tomto roce v obci Plav na Českobudějovicku v sále Hostince Na ostrově. Ples se rozběhl poslední březnovou sobotu roku 2009, a pro tentokrát bylo pořadatelem akce Doudlebské folklorní sdružení SOUMRAK.
     V programu jako host vystoupily, na samém začátku plesu, žačky ZUŠ Třeboň s Kopaničářským čardášem, a pak to už šlo ráz naráz.
     Nejdříve scénu opanoval domácí soubor - hostitel akce - SOUMRAK.
Po něm přišel na řadu Soubor lidových písní a tanců FURlANT z Českých Budějovic. Následovala krátká "folklorní" přestávka, kterou vyplnila skupina Šárka v rytmu "country': a po ní taneční parket přivítal Jihočeský soubor písní a tanců ÚSVIT z Českých Budějovic, který rozjel zábavu na plné pecky… Přibližně po vymezené necelé půl hodině zcela a doslova zaplnil "předváděcí plochu" na tanečním parketu Folklorní soubor RADOST z Kamenného Újezdu u Českých Budějovic. Závěr folklorní části plesu vyplnil stylově Národopisný soubor DOUDLEBAN… a jak jinak než lidovými písněmi právě na toto místo patřící - K Budějicům cesta a Doudlebskou polkou. Velkou posilou mu přitom byli hudebníci, zpěváci a tanečníci z dalších přítomných souborů.
     Protože se všem souborům nechtělo vměstnat své předvádění do organizátory stanovené "dvacetiminutovky': protáhla se folklorní část natolik, že byla nakonec vypuštěna ohlášená taneční soutěž, která tímto zůstala pro všechny přítomné tajemstvím.
     Po vystoupeních souborů ples pokračoval v dobré lidové zábavě se vším všudy, co k tomu patří… O tanec i poslech se starala již jmenovaná skupina Šárka. V lidovém duchu s originálními nápady byla provedena i tombola. Všichni přítomní se bavili, a to bylo to nejlepší vysvědčení, které členové souboru a návštěvníci mohli pořadatelům 4. folklorního bálu dát.
     Zvláštní poděkování patří "novému" vedoucímu domácího souboru a dobré duši celé akce - Pepovi Haláčkovi, který se zhostil své pozice se ctí.
A nikomu ani nějak nevadilo, že chvílemi nebylo kam si sednout, prostě sál hostince nafouknout nešel a přibližně 120 krojovaných členu souborů vytvořilo pestrou směsici krojů a barev.
     Na závěr se ještě zmiňme, že poprvé se jihočeské soubory sešly na 1. bále ve Strážkovicích, kde se chopil v roce 2005 hlavní pořadatelské povinnosti FURIANT. Ale nebyl na to sám, zdárně mu sekundovaly a pomohly i soubory ÚSVIT, DOUDLEBAN, RADOST a SOUMRAK.
     Na první akci tohoto druhu na Českobudějovicku si soubory dokonce dohromady připravily a nacvičily tanec Minety, kterým zahajovaly ples samotný, a tanec, který potom následně a úspěšně soubory předvedly i na IX. národním krojovém plese FoS ČR v únoru roku 2006 ve Žďáru nad Sázavou.
     A ještě místa konání plesu:
     První ples přivítal sál Hospody Na návsi ve Strážkovicích (obec asi 25 km severovýchodně od Českých Budějovic).
     Druhý ples připravili členové souboru ÚSVIT v hospodě ve Zborově, další, původně tedy třetí bál, organizoval soubor DOUDLEBAN (měl se rovněž uskutečnit ve Zborově), bohužel postupnými změnami termínů se nakonec akce v roce 2007 nekonala.
     Ovšem na tom se nic neměnilo, protože v roce 2008 ples úspěšně připravil a zorganizoval soubor RADOST v Kamenném Újezdu.
     A posledním v řadě (tedy v rámci prvního "kolečka") bylo Doudlebské folklorní sdružení SOUMRAK, jehož členové si připravili akci právě v místě jim milém a blízkém - v obci Plav, konkrétně v Hostinci Na ostrově na již výše vzpomenutou poslední březnovou sobotu roku 2009.

     Po prvních pěti ročnících připadne pořadatelství pro rok 2010 opakovaně na soubor FURlANT. Je věcí jednotlivých souborů účastnících se těchto plesů, bálu aj., jakou formu organizace, program a místo si sami zvolí. Sami věříme, že se tato tradice, položená v roce 2005, udrží a že se brzy dostaneme i k výročním a jubilejním pořadovým číslům 10, 20…
Držte nám palce!
Vladimír Buldra
Foto: Petr Hnátek, Václav Krametbauer